Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları

Asgari sabit yatırım tutarı her sektör ve bölge için ayrı ayrı belirlenmektedir. En düşük tutar 3. Bölge'de yer alan Mersin için 1.500.000 TL’dir.

Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, Mersin ili 3. Bölgededir. Ancak Mersin ili; Mut, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla ve Gülnar ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar, ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden (4. Bölge); söz konusu ilçelerin Organize Sanayi Bölgeleri veya Endüstri Bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise iki alt bölgeye (5. Bölge) uygulanan desteklerden faydalanır. Bu desteklerden faydalanan yatırımlar sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajından yararlanamaz.

Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları çerçevesinde Mersin için verilen desteklerin oran ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

1.1     III. Bölge için uygulanan Teşvik Unsurları

OSB: Organize Sanayi Bölgeleri

*İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.

Yeni yatırım teşvik sistemi bazı yatırım alanlarını "öncelikli" olarak tanımlamakta ve 1-5. Bölgelerde yapılacak yatırımlar için 5. Bölge desteği, 6. Bölgede yapılacak yatırımlar için 6. Bölge desteği sağlanmaktadır.

1.2      Bölge 5 unsurlarıyla desteklenecek özel öneme sahip yatırım konuları

Belgeyi Görüntüle

1.3     5 Ekim 2016 tarihinde teşvik mevzuatında yapılan değişiklikle birlikte OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatına yönelik yatırımlar, yatırım bölgesine bakılmaksızın Bölge 4 unsurlarından faydalanabilecektir. Bunlar:

Belgeyi Görüntüle